Calea mea către a fi mamă

Viața cu bebe: luna 3

Să vă mai spun câteva întâmplări din a treia lună cu fetița noastră dragă.

Ziua doarme acum foarte prost, doar la plimbare (am luat o manducă și doarme foarte repede și bine cât timp o plimb cu ea) sau cu sânul în guriță. Cum îl scot (eu sau uneori îl lasă ea) în următoarele 5 minute se trezește. Se pare totuși că atât timp cât noaptea doarme bine (și doarme vreo 11 ore cu 2 pauze de papa), asta e foarte bine pentru ea. Mă întrebam la un moment dat dacă aș putea să o păcălesc cu suzeta, deși am citit păreri contra, cu care de altfel sunt de acord. Din fericire (zic din fericire că mi-a luat povara deciziei de pe umeri), decizia a fost luată de bebe însăși, care nu suportă defel să stea cu suzeta în guriță. Pe de altă parte, asta înseamnă că sunt aproape permanent lângă ea în timpul zilei, nu pot să fac treburi casnice, de-abia reușesc să încălzesc mâncarea, să mănânc și să îmi spăl vasele.

Pe la două luni și jumătate m-am apucat să fac exerciții pentru burtă. Asta pentru că sunt foarte nemulțumită de aspectul meu…la corp sunt bine, dar burta arată încă de parcă aș fi însărcinată în luna a patra. Din câte am observat, nu am grăsime propriu zis pe burtă, dar mușchii sunt mai lejeri, mai puțin fermi, astfel încât dimineața când e burta goala abdomenul e plat, seara e super umflat. Anyway, în a doua zi de când am început să fac abdomene, m-a durut foarte tare operația, parcă mă înjunghia ceva în partea stângă. Asta s-a întâmplat pe parcursul unei nopți. A doua zi a rămas doar o durere vagă gen usturime care a mai durat câteva zile. Și acum mă mai ustură uneori, dar concluzia mea e că încă nu mă pot apuca de abdomene 🙂

Am avut într-o zi o durere la un sân. Am crezut că e mastită…probabil nu a fost. Am acționat repede cu comprese cu varză zdrobită și cartof ras. A doua zi deja era mai bine. Cauza pe care am presupus-o a fost că bebelina doarme foarte bine noaptea și după 6-7 ore de somn mă trezesc și eu cu sânii foarte plini și tari. Uneori se întâmplă să golească doar un sân și rămân cu celalalt pietroi până peste vreo 2 ore când se mai trezește o dată. În dimineața aia am încercat să mulg un pic cu mâna, cât să înmoi cât de puțin sânul și cred că am apăsat prea tare și s-a inflamat puțin. Am pregătit de acum pompa pentru situații de genul ăsta.

Ziua mănâncă destul de des. Am renunțat la aplicația care cronometra cât timp doarme/mănâncă. O folosesc doar pentru a reține când face caca. Și apropos de caca, a avut într-o zi diaree și i-am dat câțiva mililitri de soluție de smecta. I-am stricat programul, ca 4 zile n-a mai făcut caca, apoi din nou 4 zile. După asta și-a revenit la ritmul normal de scaun zilnic sau cel mult la 2 zile.

Într-o zi am observat că mijlocul buzei de jos era mov-negru. M-am speriat îngrozitor pentru că ăsta e semn de cianoză, adică proastă oxigenare, adică ceva foarte periculos. Am fost cu ea la medicul pediatru de gardă de la Arcadia și m-a liniștit, a spus că cianoza e când toată buza e mov-albastră. În plus am observat că își mușca/sugea buza de jos, așa că cel mai probabil asta era cauza. N-a mai apărut după aceea.

Și apropos de asta, au început să o deranjeze gingiile. Molfăie continuu uneori, suge buzița de jos, roade pumnulețul. Nu sunt pe cale să iasă, dar o deranjează.

La 3 luni fără o zi am fost la medic la verificarea lunară și am făcut 3 vaccinuri. Știu, unii nu fac niciunul, iar eu le fac și pe cele suplimentare. Ce să fac? Cred în medici și medicină. Am făcut cel național care se face la 2 luni (când ea avea 2 luni se terminaseră vaccinurile de la DSP, așa că am mai așteptat), apoi unul împotriva rotavirusului și încă unul împotriva infecțiilor cu pneumococ. A făcut puțină febră (38.5) cam la 7 ore de la vaccin și i-am pus, după indicațiile medicului, un supozitor de paracetamol 125mg.

În rest, ca și dezvoltare, când e bine dispusă comunică, vorbește în stilul ei (aaa, mmm, țipă de bucurie), zâmbește, râde mai ales când îi vorbești sau când îi cânți. Își coordonează binișor mânuțele, mă prinde de un deget dacă îi pun palma în dreptul feței, dacă o ajut puțin prinde o jucărie și o ține în mânuță. S-a și rostogolit de 2 ori de pe burtică pe spate, dar din ziua aia n-a mai reușit niciodată 🙂 Încep să simt că am companie în timpul zilei!

Advertisements

Comments on: "Viața cu bebe: luna 3" (2)

 1. Buna
  Daca fetita e alaptata exclusiv nu ai de ce sa ti faci griji in privinta frecventei scaunelor.Daca a facut mai moale intr o zi incearca sa ti schimbi tu alimentatia,sa mananci chestii care constipa si astfel se va regla si ea
  Pe mine m a ajutat f mult site-ul unei dr pediatre din Cluj in primele luni.Are evolutia copiilor pe luni iar la intrebari si raspunsuri gasesti o gramada de detalii despre evolutia din luna aceea(Google pediatru Cluj)
  Ah si Alinan ul acela e asa o prostie…un copil alaptat exclusiv nu are nevoie de niciun fel de hidratare suplimentara! El isi ia tot ce are nevoie din lapte…tot tot.Asta cu “ceiutul” dat la copii alaptati si inainte de diversificare e asa o prostie si asa de depasita…Alinan ul acela sunt calorii goale cu fructoza,nu vad cum ar “hidrata” copilul asa ceva.Cand esti tu plecata stoarce lapte cu pompa de la tine si lasa intr un biberon
  Si inca ceva: sunt 2 grupuri pe Fb ParentIs-crestem cu iubire si Sprijin pt alaptare(acesta e tinut de o consiliera in alaptare).Sunt grupuri unde ok,promoveaza alaptarea si in general noile tendinte in parenting.Gasesti sfaturi cand e o problema ce nu necesita dr
  Bineinteles,toate sfaturile de mai sus sunt din “vasta” mea experienta ca mama de 1 an de zile si sunt doar cu titlul de prezentare:) tu iei ce simti ca ti se potriveste
  Carmen

  • Catalina said:

   Mersi de sfaturi!
   Fac parte din grupul ParentIS, e chiar util.
   Referitor la Alinan, dr pediatru mi-a zis sa ii dau ceai pt hidratare cand e ff cald afara, ca sa nu stea la san toata ziua. Singurul ceai pe care l-a acceptat a fost acela. Acum cand e o zi mai calda, ii mai dau ceai de musetel cu seringa, asa il accepta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: