Calea mea către a fi mamă

Vă prezint pe scurt ce cărți am citit eu, poate vă orientați mai bine când vreți să vă cumpărați o carte despre sarcină:

La ce să te aștepți când ești însărcinată, Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway

E cea mai cunoscută/citită carte despre sarcină din Statele Unite, am văzut-o și prin filme. Eu am vrut să am ce citi în fiecare lună, ca să știu ce se întâmplă, cum se dezvoltă bebe și ce se întâmplă și cu mine. Cartea conține informațiile astea, dar parcă prea puțin detaliate. În rest, e structurată pe întrebări pe care ai putea să le ai în anumite perioade ale sarcinii și cu răspunsurile aferente. Multe din întrebări nu mă priveau, nu mă interesau și de asta am fost puțin dezamăgită de carte la început, la capitolele introductive și la primele luni. Apoi însă, la final, ultimele luni și nașterea sunt foarte bine descrise, detaliat, cazuri posibile, situații ce pot interveni, ce se întâmplă după naștere cu mama și cu bebe. Chiar aș vrea să o iau la maternitate să recitesc chestii despre primele ore ale copilului și mamei și despre alăptare. Tot la plusuri ar fi capitolul despre dieta în sarcină, doar că mie mi se pare cam imposibil să mănânci atât de mult încât să acoperi toate gramajele acelea de calciu, proteine, vitamine, carbohidrați etc. Ar trebui practic să mănânci continuu ca să poți acoperi toate acele cantități. E bine totuși pentru că știi ce alimente sunt bogate în anumite substanțe nutritive și te poți orienta ce și cum e bine să mănânci.

Minusurile sunt legate de faptul că e o carte americană și multe lucruri sunt specifice lor (să alegi o moașă să îți urmărească sarcina, să naști în centre de nașteri, să ai un partener de naștere etc. ). Plus, am găsit niște greșeli de gramatică, ceea ce nu mă așteptam la editura Curtea Veche la care e scoasă cartea (de ex “ceilalți copiii”).

Despre sarcină, naștere și nou-născut, Clinica Mayo

mayo

Din punctul de vedere al informațiilor despre sarcină, mi s-a părut mai bună decât cartea anterioară. Are informații mai detaliate pe săptămâni și luni, cu ceea ce se dezvoltă la bebe în fiecare etapă. La fel de utilă este o listă de simptome pentru fiecare lună, care dintre ele ar trebui să ne îngrijoreze, care din ele necesită contactarea medicului de urgență și care sunt absolut normale. Conține multe informații despre naștere și îngrijirea postnatală, alăptare și probleme ce pot apărea după naștere.

La fel, e scrisă de americani pentru americani, așa că vor fi și informații care nu corespund în totalitate. Mi se pare totuși că este puțin prost organizată, în sensul că după capitolele despre sarcină și naștere apare capitolul despre teste prenatale, screeningul prenatal, alegerea medicului pentru urmărirea sarcinii etc. Informațiile însă sunt foarte ok.

Sarcina și nașterea fără secreteMarius Negru, Laviniu Anghel

În sfârșit o carte scrisă de români pentru români. Are informații despre preconcepție, fiecare săptămână de sarcină, complicațiile ce pot apărea, alimentația și exercițiile în timpul sarcinii. Apoi câteva capitole despre nașterea naturală, posibile complicații și perioada postpartum. De folos mi s-a părut capitolul despre copilul mic, despre alăptare, colici, febră, constipație și diaree, ce e normal, ce măsuri trebuie luate, când trebuie chemat medicul.

La minusuri, cartea e subțirică, cu informații condensate, cu unele mici greșeli de tehnoredactare.

Sarcina, manual de instrucțiuniSarah Jordan, David Ufberg

E o carte amuzantă și folositoare totodată. Informațiile sunt date pe trimestre, destul de condensate, dar expuse într-un mod amuzant și lejer. Există și un capitol pentru tătici pe care chiar nu l-am citit, doar i l-am recomandat soțului (încă aștept să îl citească). Sunt și ilustrații drăguțe și chiar m-am amuzat citind-o.

Mama și copilul, Emil Căpraru, Herta Căpraru

E cartea de căpătâi pentru creșterea copilului. Știu că și eu am fost crescută după ea și îmi făcea mare plăcere în copilărie să o răsfoiesc și să mă uit la pozele cu bebei. Are informații despre sarcină, despre naștere, apoi capitole despre fiecare lună de după naștere, cum se îngrijește copilul, ce probleme pot apărea, cum trebuie să se dezvolte. Are și câteva informații mai învechite, dar în general (fiind totuși o ediție recentă) are și noutăți.

Advertisements

Comments on: "Ce am citit în sarcină" (2)

 1. Carmen T said:

  Mi am cumparat si eu cartea lui Capraru avand acelasi imbold ca si tine,ca si mama m a crescut dupa ea…dar am gasit destule enormitati astfel incat sa ma faca sa nu o mai privesc ca o sursa de informatii serioasa.Cea mai tare chestie care m a enervat a fost legat de congelarea laptelui matern[ in perioada aceea chiar cautam informatii despre lucrul asta,voiam sa mai ies din casa dar sa i las bebelusului lapte de al meu sa fie hranit.Dr Capraru spune clar si raspicat ca dupa ce decongelezi laptele matern,nu care cumva sa il dai bebelusului asa,crud…nu..el trebuie Fiert bine!!apoi servit bebelusului…cum Doamne iarta ma sa fierbi laptele matern,ca nu mai are nicio valoare dpdv al viatminelor etc,
  In alta ordine de idei,astept un post nou in care sa povestesti cum a fost cu nasterea si cum va simtiti amandoua. Am o tastatura noua si nu reusesc sa gasesc semnele pt zambet,dar sa stii ca ti am trimis unul

  • Catalina said:

   Ai dreptate. M-a bagat si pe mine in ceata chestia asta si am cautat pe net. Intr-adevar, nu e bine sa-l fierbi. Si mai sunt si alte informatii destul de invechite.

   Vine si postarea despre nastere, cum gasesc timp intre alaptari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: