Calea mea către a fi mamă

16-22.01.2014

Simptome

Încă se mai întărește burtica și asta mă cam țintuiește la pat seara după serviciu. Săptămâna asta am mai simțit și o stare de oboseală, dar nu în sensul de somn, ci de epuizare, slăbiciune, puls ridicat. Aa, și m-a durut stomacul de câteva ori, mai ales când mănânc gustări de genul: semințe decojite de floarea soarelui, caju, pentru că biscuiți sau alte gustări le-am suspendat din cauza problemelor cu glicemia.

Am simțit destul de des cum bebe sughite, e tare simpatică senzația.

Vizite la medic/analize 

Mi-am mai luat glicemia cu aparatul acela de folosit acasă. Spre deosebire de săptămâna trecută am avut și niște valori mari și urâte. Am avut în vreo 2 dimineți în jur de 160 la 2 ore după masă, de unde am tras concluzia că trebuie să fiu mai atentă la ce mănânc dimineața. Mi-a mai ieșit glicemia mărită și într-o seară, dar atunci mi-am asumat oarecum, am mâncat un sandviș mare de la Subway și s-a văzut, din plin. Așa că lucrurile sunt serioase, trebuie să fiu atentă la ce mănânc.

Am primit și rezultatul de la hemoglobina glicată: 5.88, așa că mă încadrez la risc crescut de a dezvolta diabet. Intervalele de referință ale laboratorului erau cam asa:
– normal: 4.8-5.6%
– risc crescut de a dezvolta diabet: 5.7-6.4%
– diabet zaharat: : >=6.5%

Am stabilit cu medicul ginecolog să merg la dna dr Mihalache Laura (diabetolog) de la Policlinica mare și am reușit să mă programez vineri. Vă povestesc săptămâna viitoare ce o să discut cu ea.

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, No Spa 1/zi la nevoie, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi.

Sentimente

Am observat că încă sunt precaută în a considera că lucrurile vor fi bine 100% până la capăt, am pe cap diabetul, trombofilia și cel mai periculos după mine cordonul cu 2 vase. Dar aplic mai departe ceea ce am aplicat și la început (cu toate că atunci riscurile erau mult mai mari și totuși implicațiile mult mai mici dacă s-ar fi întâmplat ceva rău) ascultăm de medic și gândim pozitiv.

Dezvoltarea puiuțului  

În săptămâna 28, bebelușul tău cântărește aproape 900 de grame și are aproximativ 37 de centimetri din cap până-n picioare. Lungimea lui este de 4 ori mai mare decât la 12 săptămâni, iar greutatea lui se va tripla în săptămânile ce urmează. Doarme și se trezește la intervale regulate, își închide și deschide ochii și poate chiar sa-și sugă degetul. Bebe poate face acum mișcări mai ample și mai coordonate și se poate mișca lejer din toate articulațiile. Poate ca ai observat deja că bebe are un tipar de activitate – perioade în care se mișcă intens urmate de perioade de liniște, în care se odihnește. Cei mai multi bebeluși devin foarte activi după ce mămica mănâncă (de la glucoza din alimente) și după-amiaza sau seara, dar nu este o regulă. Caută să urmărești tiparul de activitate al bebelușului tău pentru ca, de săptămâna viitoare, va fi recomandat să numeri mișcările lui în perioadele active pentru a ști că se dezvoltă corespunzător. Și creierul bebelușului este mult mai activ acum. Numărul de neuroni este în continuă creștere, se formează sinapse și încep să apară girusurile cerebrale, iar în săptămânile viitoare bebelușul va putea răspunde la stimuli vizuali și auditivi. Plămânii, deși nu sunt dezvoltați complet (mai sunt necesare încă 7 săptămâni pentru asta!), în cazul unei nașteri premature, cu mult ajutor, ar putea funcționa. Dacă simți mici impulsuri ritmice în burtică, ce par ca bătăile unei inimi, o gâdilătura ritmică, poate fi sughițul bebelușului tău, ce se va repeta de acum încolo. De obicei, ține de la  câteva momente pana la 30 de minute, nu este dureros și nu îl deranjează pe micuț, ba chiar este considerat sănătos. Este dat de contracția mușchilor folosiți pentru respirație, asa că te poți bucura știind că bebelușul tău exersează intens pentru a se adapta lumii din afara uterului tău.  Astfel nu ai altceva de făcut decât să te bucuri de micile gâdilături. La 28 de săptămâni bebelușul arată ca o versiune mai slabă, mai mică și mai roșie a sa la naștere. Pielea este încrețită, roșiatică și încă subțire. În săptămânile ce vin se va acumula sub piele grăsime care îl va ajuta pe bebe după naștere să își păstreze temperatura. Ficatul, rinichii, ochii si sistemul imunitar nu sunt încă complet mature. Dacă bebelușul s-ar naște în aceasta săptămână, el ar avea șanse mari de supraviețuire, dar ar putea avea probleme din cauza lipsei dezvoltării complete a multor organe. Bebe poate acum să distingă sunete și chiar să vă recunoască vocea, ție și partenerului tău. În următoarele săptămâni auzul lui se va îmbunătăți, așa că fa-ți timp zilnic să vorbești cu bebe și chiar sa îi pui să asculte muzică. Poți să încerci cu melodii care îți plac ție sau, mai bine, cu muzică clasică. Unele studii au arătat că muzica influențează pozitiv dezvoltarea creierului copilului. La naștere, bebe va ști categoric care este vocea mămicii lui și auzul ei îl va liniști! 

Mărime: bebe e cât o conopidă.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 28 aveam 63.8kg și 94cm în burul burticii (cu 0.3kg mai mult decât săptămâna trecută și cu 2 cm mai mult).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: