Calea mea către a fi mamă

26.12.2013-1.01.2014

Simptome

Săptămâna 25 a venit cu ceva chestii noi: am avut ceva mici scurgeri din sâni, nu e ceva ce seamănă cu lapte, ci un lichid transparent. Am auzit că se mai întâmplă în perioada asta. Mi-a apărut și o urmă roșie pe un sân, ceea ce bănuiesc că este ori o vergetură (deși pielea pe sâni nu e așa întinsă ca pielea de pe burtă unde nu mi-a apărut vreo vergetură încă) ori un vas de sânge spart.

Am nasul înfundat mai mereu, și asta mă obosește foarte tare. Plus, din cauză că stau cât pot la orizontală (cam de când am aflat că sarcina e cu probleme), condiția mea fizică e aproape de zero. Asta cumulat și cu faptul că sarcina provoacă în mod normal ceva stări de slăbiciune mă face ca atunci când merg într-un magazin trebuie să mă opresc să stau jos la fiecare 5 minute să îmi revin.

Avem acum și un alt fel de mișcări în burtică, nu mai sunt doar lovituri, ci sunt și niște valuri, bănuiesc că se întoarce și se sucește și așa se vede din exterior. Azi dimineață chiar a fost o o mișcare foarte vizibilă, ca o gâlmă mare care s-a mișcat  pe jumate de burtică. Buricul e acum la nivel cu burta, cu toate că eu am în mod normal cel mai înfundat buric din lume. Nu știu dacă o să iasă în afară, dar dacă la început credeam că e imposibil, acu chiar cred că e probabil. Săptămâna asta mi-a apărut și linea negra, care e doar o mică urmă maronie (vagă deocamdată) verticală de-a lungul burții.

Vizite la medic/analize 

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, No Spa 1/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi.

Sentimente

Aștept cu nerăbdare vizita de luni de la medic când vom măsura din nou colul. Încă mi-a rămas pe creier teama să nu se scurteze mai mult decât trebuie. În rest, mă bucur de noul stil de mișcări. Stau și mă uit la burtică cum se unduiește și e foarte simpatică.

Dezvoltarea puiuțului  

În săptămâna 25, bebelușul tău continuă să se dezvolte într-un ritm rapid, fiind cu aproximativ 100 grame mai greu decât în săptămâna anterioară. Asta înseamnă ca are cam 650 de grame. Are aproape 30 de centimetri  în lungime și o siluetă subțire, dar va începe să semene din ce în ce mai mult cu un nou născut în săptămânile ce vin. Creierul și sistemul nervos al copilului, dar și plămânii se dezvoltă mai rapid în această perioadă. Pielea este încă subțire și translucidă, dar își va schimba structura în curând. În săptămâna 25 fătul începe să aibă percepția poziției sale în interiorul sacului amniotic (dacă este cu capul în jos sau cu partea dreapta în sus). Acest lucru se datorează dezvoltării urechii interne care este responsabilă cu echilibrul și percepția poziției. Bebelușii născuți prematur în săptămâna 25 au o șansă să supraviețuiască dacă sunt îngrijiți în unități specializate de terapie neonatală de gradul III. Nu toate maternitățile din Romania au unități de terapie neonantală specializată, de aceea, gravidele cu risc de naștere prematură trebuie îndrumate către centre unde ele și nou-născuții pot primi cea mai buna îngrijire. Pe măsură ce bebelușul crește și se dezvoltă, îi cresc și șansele de a supraviețui în cazul unei nașteri înainte de termen. Cu toate acestea, complicațiile grave pot apărea în continuare.

Mărime: bebe e cât un știulete de porumb.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 25 aveam 62,6kg și 92cm în burul burticii. Așa cum prevedeam, se pare că mesele de sărbătoare se cunosc, pentru că am luat 1.4kg (record) și 1 cm la burtică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: