Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 24

19-25.12.2013

Simptome

La simptome, nimic nou. Un pic de amețeală, un pic de durere de burtă, multă constipație, arsuri mai deloc. Am mai des senzația de disconfort, mai ales când mănânc mai mult cum e acum în cazul Crăciunului, parcă nu mai încape tot ce e de încăput în burtă 🙂

Vizite la medic/analize 

Analiza de secreție a ieșit ok, deci senzația de iritație și secreția ușor mai abundentă decât înainte sunt normale.

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, No Spa 1/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi.

Sentimente

Am ajuns (azi, când postez și împlinesc 24 de săptămâni) la pragul pe care îl urmăresc de la început: viabilitatea. Un bebe la 24 de săptămâni are șanse mari să supraviețuiască în afara uterului, cu multe îngrijiri medicale bineînțeles. Și totuși, sper să nu ne vedem la față încă vreo 16 săptămâni de-acum înainte. Mi-a tot fost frică de colul ăsta, orice senzația de ușoare înțepături în vagin mi se părea (după cum am citit pe internet) că îmi scurtează colul sau, mai rău, că mi-l dilată. Asta pe la 18-20 de săptămâni. Și atunci așteptam cu nerăbdare “aniversarea” celor 24 de săptămâni. Asta nu înseamnă că de-acum colul nu mă mai îngrijorează, dar parcă sunt puțintel mai liniștită, dacă Doamne-ferește ar fi ceva în neregulă cu el, nu ar mai fi o chestie de viață vs. moarte.

Dezvoltarea puiuțului  

În săptămâna 24, bebelușul tău are cam 30 de centimetri lungime și cântărește aproape 500 de grame. Este mai bine proporționat, deși capul încă este mai mare față de restul corpului. Bebelușul crește într-un ritm fantastic. În următoarele patru săptămâni își va dubla greutatea. Pielea lui este încă ridată și roșiatică, dar grăsimea începe încet încet să se acumuleze sub piele. Deși arată acum ca un bebeluș, el este încă fragil și delicat, cu putin țesut adipos și o piele zbârcită. Pe măsură ce grăsimea se va acumula sub piele, aspectul lui va fi din ce în ce mai apropiat de al unui nou-născut. Plămânii se dezvoltă pentru a se pregăti pentru procesul de respirație. Ei încep în această săptămână să producă substanța care căptușește alveolele pulmonare (surfactantul). Surfactantul permite sacilor aerieni să se umple cu aer și împiedică colabarea și alipirea alveolelor când se dezumflă, în timpul expirului (când se elimină tot aerul din plămâni). Producerea de surfactant continuă de acum încolo, plămânii fiind pe deplin funcționali în apropierea momentului nașterii. Plămânii pot funcționa acum cu mult ajutor, ce-i drept, în afara uterului. E nevoie însă de mult surfactant pentru ca bebelușul să respire de unul singur. În uter, bebelușul face repetiții pentru mișcările respiratorii folosind mușchii respiratori. Lichidul amniotic este inspirat în plămâni și ajută la formarea acestora. Este ușor de închipuit că nu exista aer în plămânii copilului decât după naștere; tot oxigenul de care celulele bebelușului au nevoie este adus prin sângele din placentă și provine de la mamă. Fătul poate înghiți lichid amniotic, exersând și procesul deglutiției, dar nu va elimina primele fecale (numite meconiu) decât după naștere. Aparatul auditiv al micuțului tău este în plină dezvoltare. Bebe poate auzi acum zgomotele produse de bătăile inimii tale și de circulația sângelui în vasele mari de sânge. Zgomotele puternice pe care le aude în uter – cum ar fi lătratul câinelui sau zgomotul aspiratorului – probabil nu îl vor speria pe copilul tău atunci când le va auzi în afara uterului. 

Mărime: bebe e cât un mango mare.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 24 aveam 61,2kg și 91cm în burul burticii (cu 0.4kg mai mult și 1cm mai mult). Să vedem ce-o fi la începutul săptămânii viitoare, adică după multe mese de sărbătoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: