Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 23

12-18.12.2013

Simptome

Burtica s-a mai întărit uneori, dar nu prea des.

Am mai avut și durerea aceea în dreptul rinichiului stâng, de exemplu când mă ridic sau când mă așez, în principiu când se schimbă presiunea exercitată asupra bazinului.

Am avut ceva arsuri, mai ales seara. Dar e o senzație foarte neplăcută și puternică, e ca și cum am un foc în esofag. Momentele foarte rele nu durează prea mult, rămâne apoi o senzație mai suportabilă.

Am o mică iritație vaginală, pentru care am fost la cabinet să îmi fac o analiză de secreție și acum aștept rezultatul.

Aaa, și am mai amețit săptămâna asta, deși începuse să îmi treacă săptămânile trecute.

Vizite la medic/analize 

Am făcut câteva analize, pe care se pare că trebuie să le repet lunar: Hemograma, TGO, TGP, sumar urină, urocultură, glicemie, uree, creatinină, acid uric, antiFXa. Eu am mai pus de la mine D-dimerii și Toxoplasma. Au ieșit toate bune, hemograma un pic în afara limitelor, dar din câte am aflat în sarcină e normal.

AntiFXa l-am făcut ca să văd dacă doza de Clexane este potrivită. Foarte important este ca injecția să se facă înainte de recoltare cu 2-4 ore. Eu de exemplu am decalat-o cu câte o oră pe zi astfel încât în ziua analizei și în două zile anterioare am făcut injecția de Clexane la 5.30 (am recoltat la 8.30). Apoi am revenit treptat la ora obișnuită (8.30). Rezultatul mi-a ieșit 0.36 (valori normale pentru scop preventiv, așa cum îl fac eu în sarcină, sunt între 0.1-0.4).

D-dimerii sunt tot așa, un indicativ pentru cum stau cu trombofilia. Nu mi-a recomandat medicul meu să fac, dar am auzit că dna dr. Uscătescu o recomandă în setul de analize standard pentru trombofilie. Valorile normale pentru sarcină le-am găsit pe internet:

  Units În afara sarcinii Trimestrul I Trimestrul II Trimestrul III
μg/mL <  0.5 0.05 – 0.95 0.32 – 1.29 0.13 -1.7
μg/L
ng/mL
< 500 50 – 950 320 – 1290 130 – 1700
nmol/L
< 2.7 0.3 – 5.2 1.8 – 7.1 0.7 – 9.3

Cei de la Synevo dau rezultatele în μg/mL și mi-au ieșit 0.91, deci sunt ok pentru trimestrul II.

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, No Spa 1/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi.

Sentimente

Am la fel stări oscilante, între speranță și teamă. Nu pot intra deloc în spiritul sărbătorilor…poate și pentru că nu a nins. Dar gândul la bebe și porcăria asta de amețeală îmi cam ocupă toată mintea și cu ea și sentimentele.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 23, bebelușul tău cântărește aproximativ 450 grame și are 28 de centimetri lungime (din vârful capului până la călcâi). Se mișcă voios în uter aproape toată ziua și toată noaptea, iar tu îi poți simți cu certitudine mișcările. În curând și partenerul tău îl va putea simți dacă pune mâna pe burtica ta.  Micul tău poznaș nu ține cont de programul pe care tu îl ai așa că să nu te surprindă dacă el începe să exerseze exact atunci când tu te întinzi în pat pentru a te odihni. E foarte probabil ca în momentele în care tu ești activă el să doarmă! În această săptămână se formează definitiv genele și sprâncenele și se dezvoltă mai bine și sensibilitatea gustativă și tactilă. Pe suprafața limbii încep să se formeze mugurii gustativi și creierul și terminațiile nervoase sunt acum destul de dezvoltate pentru a procesa simțul tactil. Tot la categoria simțuri, acum se definitivează formarea urechii interne, care are rol în coordonare și menținerea echilibrului. Fătul experimentează în săptămâna 23 senzația de atingere nou dobândită. El își atinge fața, își suge degetul de la mână sau își poate atinge aleator alte zone ale corpului. În acest moment copilul nu încearcă să facă ceva anume, nu are un scop, ci doar atinge tot ceea ce îi iese la îndemână. Dacă ai o fată, organele ei genitale sunt în plină formare. Dezvoltarea lor va continua și după naștere până la pubertate. Ovarele sunt la locul lor, și uterul și vaginul s-a dezvoltat. Fata are acum “în dotare”  toate ovulele de care va avea nevoie de-a lungul întregii ei vieți reproducătoare. Dacă ai băiat, în săptămâna 23 încep să îi coboare testiculele din abdomen spre scrot. Aparatul lui reproducător este în continua dezvoltare.

Mărime: bebe e cât un spagetti squash (la noi văd că e tradus dovleac spaghetti).

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 23 aveam 60,8kg și 90cm în burul burticii (cu 0.6kg mai mult). Încă sunt atentă la ce mănânc, dar îmi mai răsfăț uneori câte o poftă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: