Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 22

5-11.12.2013

Simptome

Am mai avut ceva dureri de burtă, dar doctorul mi-a zis să nu mai iau deloc Utrogestan și cel mult 1 NoSpa/zi. Durerile sunt ușoare și burtica se întărește doar rar.

Am avut în câteva zile niște dureri în dreptul a ceea ce cred că este rinichiul stâng. Am citit că se mai pot bloca niște canale pe-acolo din cauza uterului tot mai mare, dar durerea a mai cedat și sper să nu fie nevoie să contactez doctorul înainte de următoarea vizită (care este programată abia la anul).

Vizite la medic/analize 

Am avut vestita morfologie de trimestrul 2, cred că cea mai importantă ecografie din sarcină. Informațiile sunt multe, dar nu vreau să intru în detalii. Pe scurt, bebe e bine, organe tot la locul lor. Problema e că avem un cordon ombilical cu 2 vase de sânge în loc de 3, așa cum este normal. Mi-a zis și medicul și am citit și pe net că nu e chiar așa de grav, trebuie doar să ținem sub supraveghere mai atentă sarcina la final, ca să ne asigurăm ca lui bebe îi vin destui nutrienți prin cele 2 vase existente. Dacă vom constata că nu e suficient, voi fi nevoită să nasc mai devreme.

La acel moment (la începutul săptămânii) bebe ave cam 28cm (calculat după fromula  6.18 + 0.59 x lungimea femurului în milimetri pe care am găsit-o undeva pe net) și 440g.

I-am trimis și doamnei doctor Uscătescu rezultatele (mai ales despre lacurile din placentă de care îmi tot zice medicul la fiecare vizită și cordonul cu 2 vase) și aștept să văd dacă ar trebui să cresc sau nu doza de Clexane.

IMG_20131205_1_29 (Large)

Fățucă cu mânuță

IMG_20131205_1_42 (Large)

Secțiune prin cordonul meu cu 2 vase

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, No Spa 1/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi.

Sentimente

Apropos de temerile mele de săptămâna trecută, medicul mi-a spus că placenta s-a mai ridicat puțin ceea ce mă face foarte optimistă. În rest, am momente când cred că 100% totul va fi super bine și apoi mă văd în situații mai puțin plăcute (cu un bebe prematur și cu multe probleme).

Mă bucur în continuare de multe mișcări. Uneori, când sunt câteva ore fără niciun semn mă cam sperii, pentru că în general am multă activitate. Cred că chiar și după naștere o să îmi lipsească mult pumnișorii și picioruțele din burtică.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 22, bebelușul tău arată ca un nou-născut în miniatură, măsurând 26,7 de centimetri (de la vârful capului la călcâi) și aproape 360 de grame. Pielea lui continuă sa fie ridată (cutată) până când va acumula suficient în greutate pentru a se întinde și acel păr fin ce acoperă pielea și corpul atunci când se naște (lanugo), este acum vizibil. Tot în această săptămână copilul va începe să absoarbă mici cantități de glucide din lichidul amniotic pe care îl înghite zilnic. Glucidele trec prin aparatul digestiv al fătului, care s-a dezvoltat îndeajuns pentru a le absorbi. Glucidele din lichidul amniotic nu reprezintă singura hrană a bebelușului. Majoritatea hranei de care el are nevoie este furnizata de placentă. Buzele se pot diferenția mai bine, și primele imagini ale dinților arată ca niște muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, deși irisul (partea colorata a ochiului) nu este încă pigmentat. Genele și sprâncenele sunt la locul lor și pancreasul, esențial pentru producerea de hormoni, se dezvoltă în etape. În săptămâna 22, măduva osoasă a bebelușului începe să formeze celule sangvine. Până acum, celulele sangvine erau sintetizate numai de ficat și splină, dar începând cu această săptămână va participa și măduva spinării.

Mărime: bebe e cât un morcov.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 22 aveam 60,2kg și 90cm în burul burticii (cu 1.3kg!!!!! mai mult și cu 1cm mai mult). E chiar îngrijorător saltul de greutate din săptămâna trecută. Presupun că se datorează și constipației extreme pe care am avut-o. De acum sunt mai atentă la ce mănânc, să vedem cum mai evoluez.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: