Calea mea către a fi mamă

28.11-4.12.2013

Simptome

Burtica se mai întărește uneori, parcă puțintel mai rar. Acum iau doar max 2 Nospa/zi (la nevoie) și 1 Utrogestan/zi. Deci am redus medicația care prevenea contracțiile și totuși nu mai sunt foarte frecvente.

Maaare problemă am avut cu constipația, dar am început să consum zilnic prune uscate și parcă-parcă e ceva mai bine acum. Chiar s-a văzut o schimbare mare când am început să le mănânc, dar nu știu dacă vor avea și efect pe termen lung.

Bebe are reprize de mișcare, de obicei când sunt foarte ocupată cu serviciul și nu am cum să mă bucur de mișcările lui. Și chiar atunci se foiește și se sucește de îi simt zeci de mișcări într-o oră. Apoi când sunt liberă și vreau să comunicăm, să îi vorbesc, să simt cum mișcă, nimic, liniște. Are perioadele de agitație aceleași cu ale mele, mă gândesc că îl influențez eu cumva, cine știe!

Vizite la medic/analize 

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, Utrogestan 200 1/zi, No Spa 2/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi

Sentimente

Mâine avem marea ecografie cu morfologia fetală de trimestru 2. Am emoții, dar parcă nu neapărat referitor la bebe, pentru că medicul s-a uitat mai mereu și la inimioară și la stomac și la rinichi și totul părea în regulă. Am eu problemele mele cu placenta, cu lacurile din ea și cu poziția care nu e cea mai fericită. Am citit totuși că marea majoritate a celor care descoperă că au placenta joasă la mijlocul sarcinii vor avea o placentă poziționată normal către final. Doamne-ajută să fie așa!

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 21, bebelușul tău cântărește acum cam 270 – 300 de grame. El măsoară circa 15 centimetri lungime cranio-caudal și aproximativ 25 centimetri de la cap la călcâie. (Pentru primele 20 de săptămâni se măsoară distanța de la vârful capului bebelușului la coccis). După 20 de săptămâni se măsoară distanța de la cap la călcâie deoarece în prima jumătate a sarcinii picioarele fătului sunt flectate la nivelul toracelui și din acest motiv sunt foarte greu de măsurat. În această perioadă ai putea să începi să simți mișcările bebelușului în burtică. O substanță albă unsuroasă numită vernix caseosa îi acoperă întregul corp pentru a-i proteja pielea pe parcursul lungii perioade în care este cufundat în fluidul amniotic (această haină alunecoasă îi ușurează și trecerea prin canalul de naștere). Sub protecția vernix-ului, pielea fătului se îngroașă și dezvoltă mai multe straturi. Acestea includ epiderma (stratul cel mai superficial), dermul (stratul din mijloc, care formează 90% din piele) și hipodermul (cel mai profund strat al pielii, constituit mai ales din grăsime). Bebelușul tău înghite acum mai mult lichid ceea ce este un exercițiu bun pentru sistemul lui digestiv. El produce de asemenea meconiu, o substanță opacă, lipicioasă ce este formată din celulele moarte, secrețiile digestive și lichidul amniotic înghițit. Acest meconiu se va acumula în intestinele lui și îl vei putea observa pe primul scutec murdar (deși unii bebeluși îl elimină în uter sau pe parcursul nașterii). Părul și unghiile continuă să crească. El seamănă deja foarte bine cu un bebeluș, are sprâncene, păr pe cap și membre bine dezvoltate.

Mărime: bebe e cât o banană.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 21 aveam 58.9kg și 89cm în burul burticii (cu 0.5kg mai mult și cu 2cm!!! mai mult).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: