Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 20

21-27.11.2013

Simptome

Burtica se mai întărește, dar în alt stil: o oră și ceva pe zi e cam non-stop tare și cu niște dureri adiacente, iar în rest e destul de ok.

Am observat acum ceva vreme o chestie și uitasem să v-o zic: grețurile mele de dimineață se datorau faptului că luam Cetebe pe stomacul gol și dura ceva vreme până mâncam. Și se lăsa apoi cu greață și vomă. Eram foarte mirată de faptul că eu la 18 săptămâni de sarcină încă vomam în unele dimineți. Acum iau Cetebe-ul doar în timpul mesei și greața a dispărut.

Vizite la medic/analize 

La vizita de joia trecută am avut și vești mai bune și vești mai puțin bune: colul e ok (măsurat la 3.5 și data trecută era 4.2cm – dar  e destul de subiectivă măsurătoarea asta, putea să fie între 3.5 și 4.5 și de data asta a luat minimul); bebe măsoară cu vreo 2 zile în avans și are 340g.

Pe de altă parte, iar mi-a zis că placenta are o zonă cu lacuri, ceea ce nu e chiar foarte bine. Am citit pe net că totuși nu e ceva de îngrijorat, atât timp cât bebe crește corespunzător. Placenta se pare că e joasă, dar încă sunt șanse să se mai ridice. Și a mai fost o fază ciudată: medicul a zis la un moment dat că a văzut pe ecografie că inima lui bebe s-a oprit o secundă. Ciudat, că imediat apoi a avut 154bmp. Eu sper că totuși a fost un freeze al aparatului sau ceva de genul. Și eu am extrasistole destule, dar sper totuși că nu e cazul de așa ceva.

Alex 001-edited

Prima fățucă surprinsă pe ecografie

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, Utrogestan 200 1/zi, No Spa 2/zi, Clexane  0.4 /zi, Cetebe cu Zinc 3/zi

Sentimente

Am avut săptămâna asta o seară tare ciudată: am trecut mai întâi printr-o stare de euforie, în care râdeam și mă umflam în pene de fiecare dată când treceam prin dreptul unei oglinzi. Apoi am citit niște povești nasoale despre placenta joasă/previa, care s-a complicat în placenta accreta (când placenta se fixează în mușchiul uterului – sindrom care e favorizat de placenta previa), terminând cu scoaterea uterului la cezariană. Am bocit o seară întreagă de nu mai reușeam să îmi revin. Cu siguranță și hormonii au avut o contribuție la asta, că parcă prea mă afundasem în butoiul cu melancolie. Acum, ce-o fi, o fi. Dacă ați/aveți sau cunoașteți pe cineva care a avut placenta previa, povestiți-mi!

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 20, bebelușul tău cântărește cam 200-240 de grame și măsoară 15 centimetri cranio-caudali. Bratele și picioarele lui sunt acum normal proporționate unele față de celelalte și față de restul corpului. Rinichii continuă să producă urină, iar părul de pe cap continuă să crească. Aceasta este o perioadă crucială pentru dezvoltarea senzorială. Creierul bebelușului tău se împarte în zone special destinate pentru miros, gust, auz, vedere și pipăit. Auzul, în special, este foarte bine dezvoltat. Bebelușul poate auzi acum chiar conversații, vocea mamei fiind cea mai importantă. În săptămâna 20 pielea copilului se acoperă cu un înveliș alb, alunecos, numit vernix caseoasa, ce ajută la protejarea pielii, împiedicând descuamarea sau zbârcirea ei. Sub vernix, pielea fătului este acoperită de un strat fin de păr numit lanugo. Dacă ai o fată, ea are deja circa 6 milioane de ovule la nivelul ovarelor. Dintre acestea vor ajunge la maturitate mai putin de 2 milioane în momentul nașterii ei. Creierul fătului dezvoltă în această perioadă milioane de neuroni motori ce ajuta mușchii și creierul să comunice. Copilul poate face acum mișcări conștiente (ca suptul degetului) pe care s-ar putea sa le simți deja.

Mărime: bebe e cât o roșie mare.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 20 aveam 58.4kg și 87cm în burul burticii (cu 0.7kg mai mult și cu 0.5 cm mai mult).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: