Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 19

14-20.11.2013

Simptome

Burtica se mai întărește, nu prea mă prind dacă faptul că iau Nospa la greu face vreo diferență sau nu. Mai și doare burtica uneori, dar destul de slab.

Bebe se mișcă foarte mult, dar am observat că atunci când vine și tati să vadă, se liniștește imediat.

Amețelile au fost mai mici puțin, atât cât să mă descurc mult mai bine la serviciu. Sper să meargă doar spre bine (am citit că la mijlocul sarcinii sunt foarte comune amețelile, sper să treacă de acum, deși nu am ajuns încă la jumătate).

Vizite la medic/analize 

Am făcut câteva analize uzuale și au ieșit cam așa: calciu, magneziu, ureea, glicemia au ieșit bine. Fierul e peste limite și VSH-ul e puțin mărit. La fel și la hemogamă sunt câțiva parametri care nu sunt în limite, dar nu prea știu semnificația lor. O să văd ce zice și medicul despre rezultate.

Tratament

Femibion2 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 2/săptămână, Utrogestan 200 2/zi, No Spa 2-3/zi, Clexane  0.4 /zi. Cetebe cu Zinc 3/zi

Sentimente

De la 18 săptămâni știu că bebe aude, așa că mai cânt…mai ales în mașină împreună cu ce e la radio. Nu știu ce părere își fac cei care mă văd, dar… whatever 🙂 În rest, mi se pare că săptămâna asta a trecut destul de repede, mâine avem din nou control și o să îl rog din nou să măsurăm colul, pentru că aceste contracții nedureroase ar putea să îl scurteze.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 19 de sarcină oasele copilului încep să se întărească, proces denumit “osificare”. Primele care se osifică sunt oasele membrelor inferioare și de cele de la nivelul urechii interne. Copilul poate auzi acum sunete, deoarece are și nervii auditivi conectați de creier și ureche. El iți poate auzi bătăile inimii, mișcările aerului prin intestine sau chiar sângele care circulă prin cordonul ombilical. El se poate speria și mișca brusc la auzul zgomotelor puternice. Din cap până-n picioare, bebelușul tău măsoară aproximativ 14 centimetri și cântărește aproximativ 200 de grame. Este ocupat cu mișcarea brațelor și piciorușelor, mișcări pe care vei începe să le simți din această săptămână, dacă nu ești la prima sarcină. Copilul poate înghiți acum zilnic o porție generoasă de lichid amniotic. Specialiștii cred că astfel lichidul amniotic este menținut la nivel constant. Prin pielea subțire încep să i se vadă vasele de sânge și urechile îi sunt în poziția finală. În jurul nervilor începe să se formeze un strat de myelin, un proces ce va continua și în primul an din viață. Dacă ai o fetiță, în această perioadă, uterul și trompele uterine s-au format deja și sunt la locul lor. Dacă ai un băiețel, organele genitale sunt vizibile, dar s-ar putea sa nu poți să le identifici la ecografie.

Mărime: bebe e cât un ardei gras.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 19 aveam 57.7kg și 86.5cm în burul burticii (cu 1kg mai mult și cu 0.5 cm mai mult).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: