Calea mea către a fi mamă

12-18.09.2013

Simptome

Greața s-a mai estompat, nu mai e o senzație continuă ci în reprize mai scurte și mai concentrate. Tot nu am vomat niciodată până acum, dar am fost foarte aproape de câteva ori. Mi-e așa de urât să vomit, că fac tot posibilul să nu ajung acolo, respir puternic, îmi fac vânt cu evantaiul, iau lămâie.

Sânii sunt ba mai sensibili, mai mai puțin sensibili, simptomele vin și pleacă. Încă sunt sensibilă, plâng foarte ușor. Și mă doare capul cam zilnic…poate pentru că stau în pat și nu întotdeauna în poziția cea mai comodă.

Mă paște o candidoză, ceea ce la mine e ceva foarte obișnuit, cam de 2 ori pe an o fac. De obicei iau Diflazon, dar acum…aștept.

Vizite la medic/analize 

Am fost la un nou control la 9 săptămâni și 4 zile. Bebe era bine, se mișca, pulsul era 171…m-a îngrijorat puțin că măsurătoarea arăta 9 săptămâni și 1 zi, dar doctorul a zis că nu e nimic. Avem și o imagine 3D foarte drăguță, în care se văd mâini și piciorușe…

Scan_20131010_195235

Ecografie 3D 9 saptamani si jumatate

Decolarea…da, decolarea…e încă acolo, și acum se vede ca și acum ar înconjura sacul embrionar într-o fâșie, îngustă ce-i drept. În stânga (cum mă uit eu la ecografie, nu știu unde e relativ la uter) sunt niște pete mai mari, iar placenta pare să se formeze spre dreapta, ceea ce eu am luat ca pe un semn bun. A zis că important e că bebe e bine, că cică parcă l-am lipit cu Super Glue. Păi la cât stau în pat, lipit să rămână 🙂

Mi-au venit și rezultatele de la testele genetice de trombofilie. Am următoarele mutații:

  •  Mutatia Factor XIII Val34Leu – pozitiv (genotip heterozigot)
  •  Mutatia PAI-1: pozitiv (genotip heterozigot)
  •  Mutatia MTHFR A1298C – pozitiv (genotip heterozigot)
  •  Mutatia Fibrinogen -455 G>A – pozitiv (genotip heterozigot)

Tot de la laborator au venit și recomandări: Acid folic 1/zi și Aspenter 75mg/zi. La început m-am bucurat când am văzut recomandările astea, am concluzionat că nu e atât de grav cât să fac Clexane. Și totuși…medicul mi-a zis să continuu. Între timp am făcut rost de adresa de email a dnei dr Uscătescu, medic hematolog din București. I-am zis pe scurt povestea mea și am întrebat-o ce îmi recomandă. Se pare că mai răspunde pacientelor, chiar dacă nu le cunoaște, așa că aștept.
Tratament

Femibion 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 1/zi, Utrogestan 200 3/zi, No Spa la nevoie (cel puțin 1/zi), Clexane  0.4 1/zi. Cetebe cu Zinc 1/zi

Sentimente

La primirea rezultatelor m-am bucurat, crezând că mutațiile mele nu-s așa grave. Apoi, m-am întristat înapoi că nu sunt grave, dar sunt multe. Am citit că efectele trombofiliei în sarcină sunt avorturi spontane după 10 săptămâni și moartea fătului în trimestrele II și III. Și nu mi-a mai trebuit să citesc mai departe. Deci chiar n-o să pot să mă liniștesc decât când o să îmi țin puiul în brațe. Până atunci, încă 30 de săptămâni de stres și griji. Sper totuși că având tratamentul ăsta cu Clexane, efectele trombofiliei sunt mici. Văd pe forumuri multe mămici fericite care au trombofilie și încerc să mă încurajez. Bine că am descoperit acum, și nu am așteptat ca, Doamne ferește, să pierd vreo sarcină și apoi să o descopăr. Deși credeam că nu pot fi toate belelele în …nu știu dacă știți vorba…fundul babei mele, se pare că sunt.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna a 10-a bebe are aproape 2,5 centimetri lungime și cântărește cam 2 grame, dar va câștiga rapid în greutate acum că structura sa fizică este stabilită. El are deja o forma umană, și-a pierdut înfățișarea de “mormoloc” de la început. Capul este destul de mare, comparativ cu restul corpului, și sta cu bărbia în piept. Coada embrionară a dispărut complet, fața se rotunjește și părți din corpul lui – inclusiv organele, mușchii și nervii – încep să se dezvolte. Genele lui sunt lipite și nu se vor deschide până în săptămâna 27. Bebelușul are pavilioanele urechii formate și până la sfârșitul săptămânii se vor forma și structurile interne ale urechii. Buza superioară este complet formată și gura, nasul și nările sunt mai bine diferențiate. Vârfurile degetelor sunt ușor mărite în zona unde se vor dezvolta receptorii pentru sensibilitatea tactilă. Toate articulațiile majore – umerii, coatele, articulațiile pumnului, genunchilor și gleznelor – funcționează, permițându-i copilului să-și miște membrele. Inima s-a divizat în 4 camere acum și au început să se dezvolte și valvele. Organele generale interne (ovarele, testiculele) încep să se dezvolte în această săptămână. Organele sexuale externe nu pot fi încă observate și deci nu pot fi diferențiate ca fiind bărbătești sau femeiești în următoarele săptămâni. S-au format pancreasul, ductele biliare, vezica biliară și anusul, iar intestinele cresc în lungime. Se mai formează și mameloanele și foliculii piloși.

Mărime: bebe e cât o boabă de strugure.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 10 aveam 53.4kg și 81cm în burul burticii (cu 0.4kg mai mult ca săptămâna trecută și cu 1 cm mai puțin, oscilațiile sunt de la balonare, dar și pentru că nu prea măsor mereu în același loc).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: