Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 9

5-11.09.2013

Simptome

Cel mai pregnant simptom a fost greața. Duminică cel puțin a fost îngrozitor, pur și simplu mă opream în timp ce mâncam pentru că simțeam că nu pot înghiți. Apoi în următoarele zile a fost mai bine. Astăzi, la 8 săptămâni și 6 zile am descoperit că nu prea mă mai dor sânii, motiv de panică bineînțeles.

Sunt în concediu medical, de aceea am ocazia să dorm mult și astfel nu simt oboseala aceea de care toată lumea vorbește. Săptămâna asta m-a cam durut spatele, cam ca la menstruație. Iau No Spa, dar nu neapărat își face efectul imediat.

Ce am mai uitat să vă zic, deși e un simptom pe care l-am simțit încă din săptămâna 5, a fost mirosul foooarte dezvoltat. Simt exact ce gătesc vecinii, ceea ce împreună cu greața care se declanșează la orice miros de mâncare îmi fac destul de rău. La fel, încă de la început am fost foarte emoțională, adică mă sensibilizează orice, dar mai ales subiectele ce se referă la bebeluși și sarcină. Mă uit pe internet la diferite decoruri de camere de bebe și îmi dau lacrimile.

Vizite la medic/analize –

Tratament

Femibion 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 1/zi, Utrogestan 200 3/zi, No Spa 2-3/zi, Clexane 1/zi. Cetebe nu am mai luat, mi-e frică să îl mai iau pe cel cu Zinc.

Sentimente

Încă din prima zi a săptămânii 9 am avut o supărare: se pare că nu e așa ușor să iei concediu de risc maternal. Soțul meu s-a dus la medicul de familie cu recomandarea de la ginecolog și zis că nu îi iese bine formularul scos la imprimantă. Cum așa ceva? Mi-a dat concediu medical pe 5 zile până ne elucidăm cu riscul maternal. Apoi luni am fost la medicina muncii și mi s-a spus că nu mă încadrez la concediul de risc maternal, pentru că se referă la condiții grele de muncă. În fine, eu cunosc persoane care l-au luat și pentru situații cum e a mea, dar legea e lege. Voi lua deci concedii medicale succesive.

Am luat concediu de joi pana luni și apoi am mers din nou marți la medicul de familie să îmi dea de marți până vineri (după asta urmează să iau concedii medicale de la ginecolog). Numai că, atunci când soțul meu s-a dus să îl vizeze la medicina muncii (la noi la serviciu e obligatoriu asta) i s-a spus că nu e în regulă: un concediu medical dat “în continuare” trebuie eliberat cel târziu în ultima zi din concediul medical anterior (poate vă e de folos vreodată informația asta). Deci mâine înapoi la medicul de familie și apoi iar la medicina muncii. Uof.

Azi că nu mă dor sânii îmi trec toate tâmpeniile prin cap.

Apoi m-a cam durut spatele câteva zile și, pentru că la începutul sarcinii mi s-a spus să uterul meu e destul de contractat, nu știu cum să cataloghez durerea asta: ca fiind de la contracția uterului sau întinderea ligamentelor ca să își facă uterul loc. Mda, alt motiv de îngrijorare.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna a 9-a bebelușul tău are peste 1 centimetru în lungime și cântărește 1 gram. El se mișcă, deși tu nu vei simți nici una dintre aceste minunate activități pentru câteva săptămâni. Coada embrionară începe să dispară și pleoapele îi acoperă practic ochii. Încă incomplet formate, degetele de la mâini și de la picioare se lungesc, deși au încă membrane între ele. Pumnii, coatele și gleznele sunt deja vizibile. El poate să îndoaie deja coatele și pumnii. Bratele i s-au lungit de asemenea, iar mâinile și le poate flexa din încheietură și le poate încrucișa pe piept. Articulațiile genunchilor s-au format și picioarele pot fi suficient de lungi ca sa vină în contact unul cu celalalt. Pe măsură ce trunchiul se îndreaptă, capul este mai ridicat. Tubul respirator se extinde de la gât la bronhiile plămânilor ce au început să se dezvolte. Încep să ia formă recognoscibilă urechile, buza superioară și vârful nasului. Aparatul digestiv creste în continuare, mai ales intestinele. Inima și circulația sunt mai bine dezvoltate. Inima lui bate cu aproximativ 150 de bătăi pe minut (dublu decât la adult). Celulele nervoase din creier se ramifica de asemenea, conectându-se unele cu altele, formând căile nervoase primitive. Deși tu visezi cu ochii deschiși dacă copilul tău este de sex masculin sau feminin, organele genitale externe încă nu s-au dezvoltat suficient pentru a se evidenția dacă este băiat sau fată.

Mărime: bebe e cât o boabă de fasole.

Dimensiunile mele: la începutul săptămânii 9 aveam 53kg și 82cm în burul burticii (deci nu în talie, ci puțin sub buric, unde burtica e cea mai proeminentă)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: