Calea mea către a fi mamă

Sarcina mea: săptămâna 8

29.08-4.09.2013

Simptome

În prima zi nu mi-a fost deloc greață, ceea ce m-a speriat îngrozitor. Am plâns, am citit povești de groază pe net. Zilele următoare a fost mai bine, adică mai rău :), adică am fost mai liniștită. În rest, balonare, constipație, sâni tensionați. În vreo două zile am avut și durere de cap, una din ele a apărut brusc pe parcursul nopții, ceea ce până acum nu mi s-a mai întâmplat. Am avut niște înțepături ciudate în stânga jos, dar au trecut până la urmă.

Vizite la medic/analize 

Am fost la 7 săptămâni și 4 zile la o nouă ecografie. A fost o consultație mai rapidă. Pulsul a fost de 169, iar embrionul avea 1.1cm (asta însemna că măsura cât pentru 7 săptămâni și 2 zile, dar se pare că e normal să varieze cu 2-3 zile față de “carte”). Arată ca un mic cocon și nu se diferențiază nimic din corpușorul lui. În rest, decolarea e încă acolo, de data asta a fost și măsurată: e cam de 2.2 cm pe 0.4cm…Din alte unghiuri era și mai mare. Mie sincer mi s-a părut mai mică față de data trecută, asta poate doar pentru că sacul embrionar crește la fiecare vizită. Recomandarea a rămas să stau la pat, așa că o să îmi iau concediu de risc maternal, pentru început o lună.

Oricum, medicul a părut mai optimist, mi-a zis că se așteaptă să se resoarbă până la 12 săptămâni. A rămas că mai merg din nou peste două săptămâni, să vedem cum evoluează comparativ decolarea. Eu sincer am mai văzut pe ecografie și alte “găurele”, dar sper că nu e nimic, poate de la cum s-a resorbit decolarea…medicul n-a zis nimic de ele, deci n-or fi importante.

ecografie 8 saptamani

Embrionul

zona de decolare a sacului embrionar

Zona de decolare marcată cu săgețică

Tratament

Femibion 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspentez 1/zi, Utrogestan 200 3/zi, No Spa 2-3/zi, Clexane 1/zi și Cetebe (nu am găsit decât cu Zinc) 1/zi.

Sentimente

M-am întristat tare prima zi, atunci când nu îmi era greață, mi-era teamă să e fi oprit din evoluție. Din fericire, apoi a fost ok…bine, tot am avut emoții la ecografie.

Când am aflat că trebuie să mai stau acasă, am vrut să lucrez de acasă, dar cei de la firmă mi-au recomandat să stau în medical, să mă feresc în felul ăsta și de stress și agitație. S-ar putea să rămân în urmă cu niște chestii, dar sarcina asta e cel mai important lucru și sunt dispusă să sacrific serviciul pentru ea.

Mi-a plăcut atitudinea medicului care pare că prinde și el speranță că lucrurile vor fi bune. Ne-a dat curaj să ne bucurăm puțin de starea asta, să vedem puțin mai mult în viitor, să sperăm că va fi bine. Începând cu mâine, când împlinesc 8 săptămâni, o să facem poze la burtică. Teoretic, la prima sarcină nu se vede nimic până pe la 12-14 săptămâni, dar așa, de amuzament…

Am citit niște studii oficiale, dar au informații destul de contradictorii: unele ziceau ca șansele să se întâmple ceva rău în cazul unei astfel de decolări (am găsit subchorionic hematoma ca denumire în engleză) este de maxim 30%…în altele zicea că șansele să fie rău e de 60-70%. Aleg să le cred pe cele mai optimiste. Una din astea spunea că șansele să se întâmple ceva rău se înjumătățește atunci când ajungi la 8 săptămâni fără sângerări. Daaaa, am ajuns…suntem pe drumul cel bun.

Dezvoltarea puiuțului 

În săptămâna 8 se dezvoltă mâinile și labele picioarelor bebelușului tău. Mâna arată ca o mica lopățică și este formată din două porțiuni, una pentru umăr și alta pentru mână. Bebelușul tău încă este considerat a fi un embrion, iar corpul său este susținut de o coadă embrionară din care se dezvoltă creierul și coloana vertebrală. Aceasta va dispărea în doar câteva săptămâni și este singurul lucru care se micșorează în contextul în care bebelușul tău este în continuă dezvoltare. Pleoapele care îi acoperă ochii micuți, vârful nasului și vinișoarele din pielea fina și subțire. În această săptămână se formează cristalinul și se colorează și irisul ochilor. Creierul continuă să se dezvolte, acum este transparent și neted. S-au format cavitățile și conductele necesare circulației lichidului cefalorahidian. Ambele emisfere ale creierului se dezvoltă acum, iar ficatul se ocupă de transferul globulelor roșii din sânge până când măduva spinării se va forma și va prelua această funcție. Bebelușul are acum și apendice și pancreas care vor produce hormonul de insulină și vor ajuta digestia. Intestinele în curs de dezvoltare ale bebelușului sunt legate acum de cordonul ombilical care transportă, prin vase de sânge distincte, oxigen și nutrienți în ambele sensuri (de la mamă la făt și de la făt la mamă). Această excursie completă a sângelui, de la mamă la făt și de la făt la mamă, durează aproximativ 30 de secunde. Cordonul ombilical conține 2 artere și o vena mare.

Mărime: bebe e cât o afină.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: