Calea mea către a fi mamă

15-21.08.2013

Ca să ne organizăm puțin, o să fac niște secțiuni în postările astea, pe care o să le descriu săptămânal.

Simptome

Da, greața. Se pare că greața e un semn bun în sarcină, dar tare mi-e incomodă la serviciu. În principiu e dimineața, dar nu numai. Nu am vomat niciodată, dar e tare, tare neplăcută senzația. Bine, și dacă nu apare mă îngrijorez, așa că…e rău cu ea și rău fără ea. Sânii sunt dureroși, mai ales sfârcurile. Mai am uneori dureri de spate, înțepături în burtă, dar nu foarte puternice.

Vizite la medic/analize

N-o să am în fiecare săptămână categoria asta. Am fost la medic la 5 săptămâni și 5 zile. Am sperat să se fi rezolvat măcar puțin decolarea care îmi face gânduri negre. Din păcate e tot acolo și foarte mare și foarte întinsă. Medicul a spus din nou că am risc de avort spontan, nu mare, dar este. Ciudat, pentru că pe rețetă mi-a scris “iminență de avort” și nu “amenințare de avort”, ceea ce m-a băgat în sperieți din nou. A zis că după cum arată acolo și după faptul că mi-e mereu frig și am picioarele și mâinile reci, probabil că am o mutație trombofilică și mi-a dat să fac analiza asta să vedem exact ce mutație. A fost așa de sigur că o am, că deja mi-a dat Clexane 4000UI/zi (injecție). Ne-a mai spus că dacă ajungem la 16 săptămâni fără sângerare avem 90% șanse să fie bine până la capăt (eu știam că limita importantă este de 12 săptămâni și că șansele sunt cam 99% după primul trimestru). Mi-a mai spus că probabil o să se nască cu greutate mică, pentru că uterul meu este ostil. Întrebat fiind câte șanse ne dă la momentul ăsta, a spus că nu se poate pronunța. Numai de bine până acum.

Să trecem și la lucrurile bune: bebe e doar unul, probabil că celălalt s-a resorbit. Embrionul arată ok, măsoară fix cât pentru vârsta lui. I-am văzut și bătăile inimioarei (avea 107/min adică ok pentru săptămâna 6). Sacul gestațional avea 17mm, vezicula vitelină 3.3mm, iar embrionul 2mm. Păcat de celelalte vești, că nici nu m-am putut bucura de primele bătăi de inimă ale puiuțului.

Mi-a zis că este foarte important să nu fac efort, să stau 1-2 ore culcată la mijlocul zilei. I-am zis că nu pot să fac asta la serviciu și mi-a sugerat să lucrez de acasă o vreme. După multă gânduri și o noapte nedormită m-am hotărât să spun la vreo 2 persoane de la serviciu adevărul și să lucrez de acasă cele 3 zile câte mai am până la concediul de odihnă (de 8 zile lucrătoare). Numai bine la finalul concediului mai am o vizită la medic și om vedea cum mai stăm.

Ecografie 5 saptamani si jumatate de sarcina

Tratament

Cam asta e medicația mea zilnică: Femibion 1/zi, Acifol 1/zi, Magneziu cu B6 1/zi, Aspenter 1/zi, Utrogestan 200 3/zi, No Spa 2-3/zi. După vizita la medic mai fac și Clexane 1/zi și Cetebe 1/zi.

Sentimente

E așa ciudat să primești așa un dar și să nu te poți bucura din tot sufletul de el. Mi-e foarte teamă și uneori am avut senzația că vreau să renunț pentru că nu pot face față. Să renunț adică să nu mai pun suflet, să nu mă mai implic atât, să nu mai am atâta grijă – cu gândul că sunt într-o perioadă bună și s-ar putea să mai rămân repede încă o dată însărcinată. Nici nu vă zic cât de vinovată m-am simțit pentru gândurile astea. Și apoi m-am gândit că o să abordez altfel situația: o să iau fiecare zi ca atare, o să mă bucur de fiecare zi bună, fără sângerări (că cică s-ar putea să sângerez de la acea decolare la un moment dat), de fiecare ecografie la care parametrii lui bebe sunt normali, de fiecare săptămână în care mai apuc să vă zic aici simptome și păreri și o să fiu optimistă. La urma urmei respect tot ce zice medicul și restul nu mai e în puterea mea. Sper să mă țină optimismul și să dea și rezultate.

Dezvoltarea puiuțului 

În  săptămâna a 6-a de sarci, copilul tău, care acum se numește embrion, nu mai este doar o masă de celule. În uterul tău, embrionul crește cu un ritm amețitor. El are acum trei straturi: ectoderm, mezoderm și endoderm, din care se vor forma ulterior organele și țesuturile. Celulele acestea vor forma organele vitale, inclusiv rinichii și ficatul.  Tubul neural va începe și el să se dezvolte. Din el se vor diferenția apoi creierul copilului, măduva spinării și nervii. Toate acestea se dezvolta din stratul superficial, numit ectoderm. Din acest strat se vor forma și pielea, părul, unghiile, glandele mamare și salivare și smalțul dentar.Inima și sistemul circulator se vor forma din stratul mijlociu sau mezoderm (în aceasta săptămână inima va începe să se dividă în camere și va începe să bată și să pompeze sânge). Din mezoderm se vor forma de asemenea mușchii copilului, cartilajele, oasele și țesutul subcutanat. Din al treilea strat (endoderm) se vor forma plămânii, intestinele, sistemul urinar rudimentar, precum și tiroida, ficatul și pancreasul. În acest strat intern nu se întâmplă deocamdată prea multe lucruri. Între timp, placenta primitivă și cordonul ombilical, care eliberează substanțe nutritive și oxigen bebelușului tău, au început deja sa funcționeze. 

Mărime: bebe e cât o sămânță de susan.

Lămurire: sunt mai multe abordări cu denumirea săptămânilor, dar am întrebat la medic și concluzia e următoarea (dau ca exemplu săptămâna asta): săptămâna a șasea e în intervalul 5 săptămâni – 5 săptămâni și șase zile. Deci azi, pe 21 august, pot spune că am 5 săptămâni (și 6 zile) și sunt în săptămâna a 6a de sarcină. Unele site-uri mai confundă cele două abordări, dar am luat ca reper bătăile inimii fătului care apar la 5 săptămâni și 1-2-3 zile, deci în săptămâna 6, ca îmi dau seama ce abordare are unul sau altul. De exemplu, sursa mea pentru secțiunea despre dezvoltarea copilului este http://www.copilul.ro, care de altfel traduce (nu știu dacă recunoscut sau nu) de pe http://www.babycenter.com. Pe cel din urmă scrie “5 weeks” ca titlu și descrie ce se întâmplă de la 5 la 6 săptămâni, adică în săptămâna 6. În schimb, pe copilul.ro scrie la “săptămâna 5” același lucru, deci aiurea. În fine, sper că nu v-am zăpăcit.

Advertisements

Comments on: "Sarcina mea: săptămâna 6" (2)

  1. Ma bucur pt tine! Pastreaza-ti optimismul,e la fel de important ca odihna sau pastilele pe care le iei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: