Calea mea către a fi mamă

Consult reumatologie

Vă zicem că la prima discuție cu medicul despre FIV i-am spus că aș vrea să fac un control să văd dacă am vreo problemă autoimună. Așa că am fost la un medic reumatolog (foarte bun, programarea trebuie făcută cam cu o lună înainte).

M-a consultat, i-am povestit care este situația mea (endometrioză, vreau să încep FIV). Mi-a zis că nu crede că am motive să mă îngrijorez și mi-a dat, pentru siguranță, să fac o serie de analize:

 • anticorpi antinucleari (ANA)
 • anticoagulant lupic
 • Anticorpi anticardiolipinici IgG
 • Anticorpi anti-beta2 glicoproteina 1 IgG
 • Anticorpi anti-beta2 glicoproteina 1 IgM
 • Anticorpi anti-beta2 glicoproteina 1 IgA
 • Anticorpi ADN dublu catenar

Au ieșit toate negative (bune) în afară de anticorpii antinucleari care au ieșit pozitivi la limită (întâmplător sau nu și mama mea are anticorpii antinucleari pozitivi, iar bolile autoimune se transmit genetic). Fiind la limită, mi s-a spus să repet analiza peste 6 săptămâni. Am repetat și mi-a ieșit tot aceeași valoare (1/100, normal fiind <1/100).

Medicul reumatolog mi-a zis că nu e motiv de îngrijorare, că să merg mai departe cu FIV-ul, că pentru a scădea valoarea ANA sunt necesare luni de tratament, dar că valoarea mea e oarecum în zona gri și nu ar trebui intervenit, mai ales că după cele 6 săptămâni nu au crescut. Eventual, dacă rămân însărcinată, să fac o altă analiză care măsoară fiecare dintre acești anticorpi antinucleari, să vedem la care e problema.

Medicul ginecolog a notat și el la dosar valoarea asta și mi-a zis că o să îmi adapteze puțin tratamentul. Cel mai probabil o să îmi dea un imunosupresor după embriotransfer. Am găsit chiar și eu niște informații pe net, care par bine documentate, despre corelarea dintre succesul FIV și ANA pozitivi. Se pare că șansa de reușită a primului FIV scade atunci când ANA sunt pozitivi (dacă nu se administrează niciun tratament special), dar per total rata de succes e aceeași. Pe mine mă interesa prima parte, că vreau să iasă din prima!!! 🙂

Advertisements

Comments on: "Consult reumatologie" (2)

 1. As fi vrut cum au evoluat lucrurile, daca ai ramas insarcinata si daca e totul bine. Am facut si eu analizele iar valorile pentru anticorpii antinucleari, au ieșit la limita, la fel ca si la tine. 1/100. Eu sunt insarcinata si imi fac griji despre evolutia sarcinii. As fi vrut sa stiu despre tine. Sper sa raspunzi. Multumesc!

  • Buna. Pai e pe blog toata povestea, de la prima la ultima saptamana de sarcina 🙂
   Pe scurt, n-au fost probleme din cauza anticorpilor antinucleari. Mai mult, dupa sarcina au iesit normal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: