Calea mea către a fi mamă

Discuție FIV

Tot când am fost la medic pentru interpretarea RMN-ului am avut și o discuție preliminară despre FIV.

Prima problemă pusă de doctor, înainte de orice întrebare a noastră, a fost dacă suntem de acord cu congelarea embrionilor. Chiar am rămași surprinși de întrebarea asta: da, normal că suntem. Nu știu de ce unii nu ar fi și ce își închipuie ei că se întâmplă cu embrionii acolo în congelator, chiar nu mi-am pus niciodată problema. Mi-ar părea rău doar dacă ar trebui să îi arunc la un moment dat. Gândul meu e că dacă îmi iese FIV-ul din prima, aș vrea ca la o eventuală viitoare sarcină să îi folosesc. Acum depinde și câți copilași ar ieși la prima sarcină 🙂

Se pare că problema asta era importantă pentru medic ca să știe dacă țelul lui va fi să obțină cât mai mulți embrioni (așa cum e firesc să se întâmple) sau un anumit număr de embrioni, ceea ce ar fi mult mai dificil. Odată lămurită problema asta, am discutat despre altele, și anume că vom începe la 28 de zile după a treia injecție cu Diphereline. Apoi că scopul va fi să obținem undeva între 10 și 15 foliculi/ovocite și nu că vom face ICSI (nici nu știu prea bine de la ce vine, dar știu că are de-a face cu injectarea unui spermatozoid în ovocit) pentru că proba soțului e de calitate foarte bună și nu e necesar.

În ultima vreme am o mare nelămurire și teamă cu privire la bolile autoimune. Știu că endometrioza vine de mult ori în cârdășie cu ele și voiam să știu ce pot face să investighez ceva în sensul ăsta. Mediul a încercat să mă liniștească și să-mi spună că nu e cazul, că nu am nimic etc., dar m-a simțit că sunt sceptică și mi-a dar numărul unui doamne doctor reumatolog. Se pare că această specialitate se ocupă de bolile autoimune (pff, nu m-aș fi gândit într-o mie de ani). Am să merg să îi spun temerile mele să văd ce zice.

Apoi mi-a spus că trebuie să fac o histeroscopie (un filmuleț cu interiorul uterului meu), din păcate la spitalul de stat. Adevărul e că la privat această procedură costă mult, 1300 lei. Dar la stat habar n-am cât ar trebui să îi dau doctorului. Aș vrea să îl întreb direct, dar nu cred că o să îmi răspundă. Ăsta ar trebui să fie făcut între zilele 6-9 ale ciclului, iar injecția cu Diphereline în primele zile(2-3-4). Sper să pot face histeroscopia la câteva zile după Diphereline, pentru că altfel iar amân cu o lună începerea injecțiilor și a întregii proceduri.

Din păcate, cu ocazia parcurgerii tuturor întrebărilor din dosar (nu mă refer la dosar subvenționat de stat, pentru că pentru acela trebuie să am AMH-ul peste 1 și nu cazul) mi-am reamintit de un nodul pe care îl am la un sân și care se pare că este un fibroadenom. Cică ar trebui să îl scot la un moment dat în viață, nu acum, dar…peste ani. Și trebuie să fiu atentă să nu fac foarte multe stimulări pentru că s-ar putea să îl afecteze.

A rămas să ne mai vedem o dată când termin anticoncepționalele să mai fac o ecografie (să vadă dacă a dat vreun chist înapoi de la ele și cum stau cu endometrul) și apoi să începem cu restul.

Advertisements

Comments on: "Discuție FIV" (1)

  1. […] Așa cum vă ziceam, în vederea începerii FIV-ului a trebuit să fac o histeroscopie. Asta e o intervenție minim invazivă prin care se investighează aspectul uterului, pentru ca la embriotransfer să nu existe probleme. Intervenția se face cu o ușoară anestezie, totală însă. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: